Vzácnost mužského semene

Uchovávání semene v těle má velice blahodárné a posilující účinky na celý organizmus a zvláště na mozek. Tento fakt západní medicíně není příliš znám, ale tradiční ájurvédská nebo i čínská medicína na něj kladou velký důraz. Semeno uchovávané v těle stoupá vzhůru a vyživuje mozek, posiluje tělo, paměť a ostří inteligenci. Dále zvětšuje odhodlání, optimismus, sebedůvěru, zpevňuje vůli, bystří inteligenci, zlepšuje paměť a přináší dobré zdraví. Vědci zjistili, že semeno je úžasně bohaté na hormony, proteiny, vitamíny, minerály, ionty, enzymy, stopové prvky a další výživné látky. Řízením přírody tato látka spojená s vajíčkem dokáže vytvořit zárodek nového těla. Pokud není semeno použito k vytvoření zárodku, ale je uchováno uvnitř těla, přirozeně vyživuje tělo a mozek způsobem, kterého není možné dosáhnout žádnými posilujícími nebo vyživujícími léky. Současná posedlost po vitamínech a minerálech je pokusem vyvážit nedostatky těchto látek v těle. Většina lidí prostě neví, že se s touto nepostradatelnou tělesnou tekutinou zbavuje své vlastní životní síly. Ztrátou semene jsou oslabovány všechny tělesné a smyslové činnosti. Opakovaná ztráta semene ničí odhodlání, čistou a sattvickou inteligenci potřebnou k duchovnímu chápání. Je-li však semeno zadržováno v těle, vytváří zde cosi, čemu ájurvéda říká ódžas, životní tekutinu, která dává sílu, tělesnou záři, větší schopnosti mysli, odolnost proti nemocem a která také zpomaluje stárnutí.

Na druhou stranu se ti, kdo jsou oddáni vypouštění semene, stanou malichernými a velice chtivými. Nadměrná ztráta semene vede k tělesné a mentální slabosti. Jak tělo stárne, vytrácí se z něj vitalita a vůle dotáhnout věci do konce a nastupuje opakovaná únava. Prášky a omamné látky, které lidé berou, aby si udrželi bdělost a aktivitu, postupně přidávají na jejich tělesném a mentálním úpadku. A když se přiblíží stáří, jejich vyčerpaná těla nedokáží odolávat nemocem, které postupně ničí všechny buňky v těle. Pro takové lidi se pak stává dnes tak běžná stařecká senilita vlastně úlevou. Šríla Prabhupáda říkal: „Čím víc si někdo užívá v mládí, tím víc bude ve stáří trpět.“ Vypouštění semene je příčinou smrti. Proto se jógí a transcendentalisté, kteří chtějí žít déle, dobrovolně vzdávají vypouštění semene. Čím víc se tomu člověk dokáže vyhnout, tím víc se také oddaluje problému smrti.

- z knihy "The four principles of freedom", Steven Rosen (Satjarádža dás)

                                                         -----------------------------------

Bůh existuje a Jeho  acintya-šakti také. Odkud pochází schopnost ptáka létat? Vy jste  živé bytosti stejně jako ptáci, ale pták může díky své  acintya-šakti létat a vy nemůžete. Můžeme uvést jiný příklad: sperma se vytváří z krve. Tělo muže má mystickou sílu, která způsobí, že když má muž sexuální sklony, jeho tělo dokáže vytvářet z krve sperma. Jak by to bylo možné bez působení nějaké mystické síly? Živé bytosti mají mnoho mystických sil. Kráva jí trávu a vytváří mléko. Každý to ví, ale dokážete z trávy udělat mléko? Dokážete to? Kráva má tedy mystickou sílu. Kráva spásá trávu a umí ji přeměnit na mléko. Muži a ženy jsou v podstatě stejní, ale muž nedokáže z potravy vytvořit mléko, zatímco žena ano. To jsou mystické síly.

- z knihy Život pochází ze života, A.Č. Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda

                                                          -----------------------------------

Schopnost vypouštět semeno je příčinou smrti. Yogīni a transcendentalisté, kteří chtějí žít dlouho, se proto dobrovolně zdržují vypouštění semene. Čím více člověk dokáže zadržet své semeno, tím více se oddálí problém smrti. Je mnoho yogīnů, kteří tímto způsobem žijí až tři sta nebo sedm set let, a v Bhāgavatamu je jasně řečeno, že vypouštění semene je příčinou hrozné smrti. Čím více se člověk věnuje sexuálnímu požitku, tím více mu hrozí rychlá smrt.

- z knihy Šrímad Bhágavatam 3.26.57 (význam), A.Č. Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda

                                                          -----------------------------------

Semeno je nesmírně vzácnou látkou, neboť yogī, který jógovými cvičeními pozdvihne semeno až k mozku, dokáže úžasné věci; jeho paměť se velice zbystří a prodlouží se mu život. Je schopný se dlouhodobě věnovat různým druhům askeze a dosáhnout nejvyšší dokonalosti — může vstoupit dokonce i do duchovního světa.

- z knihy Šrímad Bhágavatam 4.8.1 (význam), A.Č. Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda