Vidět a být viděn

aneb subtilnosti a krása vaišnavské filozofie.

"Nejvyšší Osobnost Božství Šrí Krišna je jediný poživatel. Všichni a všechno ostatní je objektem Jeho požitku." - Šríla Bhaktisiddhánta Sarasvatí

Šríla Bhaktisiddánta Sarasvatí podrobně vysvětlil rozdíl mezi draštou, drištou a daršanem

drašta - ten, kdo vidí (Šrí Krišna)
drišta - ten nebo to, co je viděno (džívy a vše ostatní)
daršana - vidění

Šrí Krišna je jediný kdo skutečně VIDÍ (drašta), všechny ostatní živé bytosti (duše) jsou VIDĚNY (drišta). 

(pozn.: (Priya-kírti dás) - Na základě výše uvedené definice jsem si vyvodil závěr, že není správné říkat: "Jdu se podívat na Božstva", spíše bychom měli říci: "Jdu se ukázat Božstvům." :-)

Daršan - Pánovo vidění, odstraňuje veškerou nepříznivost z našich životů. Jak říká královna Kuntí:

"Všechna města a vesnice vzkvétají po všech stránkách, neboť je hojnost bylin a obilí, stromy jsou obalené ovocem, řeky plné vody, hory plné nerostů a oceány plné bohatství. To všechno jen proto, že se na ně díváš." (- Šrímad Bhágavatam 1.8.40)

Šríla Prabhupáda řekl: "Můj Guru Mahárádža (Šríla Bhaktisiddhánta Sarasvatí) říkával: "Nesnažte se vidět Boha. Jednejte takovým způsobem, aby Bůh viděl vás. Bůh se o vás postará. Nesnažte se vidět Boha." To je ten proces. "Chci vidět Boha. Oh, Bože, přijď a postav se přede mnou," oh, jako by to byl můj sluha. Bůh není ničí sluha. Musíte si Ho zavázat svou láskou, svou službou. To je ten postup."

Srdečně vás zveme na daršan Božstev Šrí Šrí Nitái-Gaurángy, která jsou uctívána na farmě Krišnův dvůr a na daršan Božstev Šrí Šrí Nitái-Navadvípačandry v Hare Krišna chrámu v Lužcích u Berouna. Hare Krišna!

----------------
napsal: Priya-kírti dás


Šrí Šrí Nitái-Gauránga, farma Krišnův dvůr


Šrí Šrí Nitái-Navadvípačandra, chrám v Lužcích u Berouna