Obětujte lampičku Pánu Dámódarovi

Kártik, známý také jako měsíc Dámódar, je nejlepší, nejčistší, nejslavnější a nejposvátnější ze všech měsíců. Je zvláště drahý Pánu Krišnovi. Kártik, neboli festival obětování lampiček Pánu Dámódarovi, oslavuje zábavu malého Krišny, kterého svázala matka Jašódá. Celý příběh si můžete přečíst v knize Krišna, kapitola 9 a 10.

"I když lidský život trvá jen krátkou chvíli, je velice vzácný a hodnotný. Stejně tak měsíc Kártik, i když trvá jen krátce, je velice vzácný a hodnotný."
- Padma Purána

Obětujte lampičku Pánu Dámódarovi během Kártiku:

Obětování se provádí tak, že kroužíte lampičkou sedmkrát před obrázkem Pána Dámódara (viz.níže, obrázek vám můžeme v případě zájmu zaslat). Védská písma vysvětlují, že když to někdo takto dělá, zbaví se všech hříšných reakcí, kterých se dopustil v minulosti a v nespočetně mnoha minulých životech.

Ideální je obětovat ghíovou lampičku. Když to není možné, je možné obětovat olejovou. Když nemáte ani ghíovou ani olejovou lampičku, můžete obětovat alespoň zapálenou svíčku obrázku Pána Dámódara.

Během obětování lampičky se zpívá píseň Šrí Dámódaráštaka.

Toto dělejte každý den během celého měsíce Kártik.

Během Kártiku je doporučeno udělat pro Krišnu nějakou extra službu - co nejvíce zpívat Hare Krišna mahámantru, číst a naslouchat védským písmům, udělat něco pro potěšení oddaných Krišny atd. Nejlepší je samozřejmě každý den navštívit chrám Krišny a uctívat Pána Dámodara spolu s ostatními oddanými. Pokud nemůžete, zkuste to doma s rodinou.