Proč zpívat Hare Krišna?

Jaký je účel tohoto článku?
1) Vzbudit u co největšího počtu lidí zájem o zpívání Hare Krišna.
2) Pomoci těm, kteří již zpívají, vylepšit kvalitu jejich zpívání.

Jelikož nyní budeme psát o základech, je tato část určena zvláště těm, kteří se ke zpívání dostali teprve nedávno, nebo se alespoň chtějí dozvědět, o co se vlastně jedná.

Většina informací v tomto článku je čerpána z písemného díla A. Č. Bhaktivédanty Svámího Prabhupády, který tuto mahá-mantru (doslova "velký zpěv pro vysvobození" - Hare Krišna mantru) rozšířil po celém světě.

Co je to mahá-mantra?
Předtím, než pochopíme, proč bychom měli zpívat "Hare Krišna", měli bychom asi také vědět, co vlastně zpíváme.

Mahá-mantra jsou ve skutečnosti dvě věci. Za prvé je to modlitba. Modlíme se k Bohu a k energii Boha, aby nás zaměstnal v oddané službě. V podstatě, aby nám pomohl znovu se spojit s duchovnem a odpoutat se od hmoty. Za druhé se mahá-mantra skládá ze tří Božích jmen.

Slovo "Hara" je formou oslovení energie Pána, a slova "Krišna" a "Ráma" jsou druhem oslovení Pána Samotného. Jak "Krišna" tak "Ráma" znamená "nejvyšší radost" a slovo "Hara" představuje Pánovu nejvyšší energií radosti a v pátém pádu se mění na "Hare". Ó, Pánova nejvyšší energie radosti, pomoz nám dosáhnout Pána.
- Šríla Prabhupáda

Tato slova se liší od hmotných slov. Zatímco hmotná slova jsou zástupcem věcí, jména Boha jsou Bůh. Jelikož Bůh je absolutní, neliší se od Svých jmen. Když zpíváte "Krišna", tato zvuková vibrace je Krišna, Bůh. Kdyby tomu tak nebylo, Bůh by nebyl absolutní a nebyl by tedy Bohem. Ze své vlastní definice je toto zpívání Bohem. Když zpíváte, sdružujete se s Bohem. Je to takto jednoduché.

Poodhalení filozofie
Nyní se zde trochu ponoříme do filozofie vědomí Krišny. První věc, kterou potřebujeme pochopit, je, že nejsme tato těla. Jsme duchovní duše. Ta malá "duchovní jiskra", o které si všichni myslíme, že je uvnitř nás, ve skutečnosti jsme my! Duše, ve smyslu "naše pravé "já", je věčná. Naše těla nejsou.

Je jednoduché poznat, že nejsme tělo. Pokud usekneme ruku nebo nohu, jsme v podstatě stále stejnou osobou. Tato podstata, která zde stále zůstává a dělá nás námi, to skutečné já, je duše.

Duše je (a tedy i my jsme) věčně plná poznání a plná blaženosti. Avšak kvůli tomu, že jsme přišli do styku s hmotnou podstatou (tj. v podstatě cokoli, co není duchovní), jsme na to zapomněli. Protože jsme duše a duše je neměnná, máme tyto vlastnosti stále. Ale jelikož jsme v tomto hmotném světě, musíme se zabývat hmotnou podstatou.

Tato hmotná podstata se nazývá mája, doslova "to, co není" či "iluze". Iluzí v níž žijeme, je to, že nějakým způsobem tuto hmotnou podstatu ovládáme. Věříme, že jestliže si dopřáváme mnoho vymožeností, zkratek a úniků, tak tím ve skutečnosti vylepšujeme své životy. Tak tomu však právě není. Čím více se snažíme pomocí těchto hmotných opatření udělat své životy "snadnějšími", tím více se zaplétáme v této hmotné podstatě, v máji. Čím více jsme zapletení, tím více jsme v iluzi. Věříme, že nás všechny tyto věci učiní šťastnými, ale popravdě, jak by mohly?

Duše je plná blaženosti. Blaženost, to není štěstí, že jste získali nové auto nebo jste byli povýšeni. Blaženost je věčné duchovní štěstí. Je to štěstí, z něhož se nelze vrátit do smutku. Je to štěstí, které v nás vždycky bylo, ale je zakryto touto májou, iluzí.

Taková je naše situace. Snažíme se jako šílení být šťastní prostřednictvím procesu svého "vylepšování" hmotným způsobem a díky získávání stále více věcí. Čím více toto děláme, tím více se oddělujeme od duchovna. Čím více zakrýváme svou duchovnost materialismem, tím více to potřebujeme napravit. Jednoduše řečeno, tím více potřebujeme tento iluzorní obal očistit a uvědomit si svou pravou podstatu: že jsme duchovní duše, věčné, plné poznání a plné blaženosti.

Proč tedy zpívat Hare Krišna?
Protože tato slova jsou jména Boha, a nejsou tedy hmotná, ale duchovní, a mohou okamžitě začít odlamovat kousky tohoto materialistického obalu. Zpívání Hare Krišna je transcendentální proces pro obnovení tohoto původního, čistého vědomí. Opakováním této transcendentální vibrace můžeme očistit ze svých srdcí všechny pochybnosti.

Šríla Prabhupáda pokračuje: "Vědomí Krišny není umělé rozpoložení mysli. Toto vědomí je původní, přirozenou energií živé bytosti. Když nasloucháme této transcendentální vibraci, naše vědomí se obnovuje. Pro tento věk je doporučen tento nejjednodušší způsob meditace. Rovněž díky praktické zkušenosti je člověk schopen pochopit, že zpíváním této mahá-mantry, neboli Velkého zpěvu pro vysvobození, může hned pocítit transcendentální extázi prostupující z duchovní sféry."

Mahá-mantra pochází z duchovní úrovně. Jelikož je duchovní vědomí vyšší než materiální vědomí, transcenduje vše smyslové, mentální a intelektuální. Duch je až za tímto vším. Hare Krišna mahá-mantra je naším přímým spojením k obnovení našeho duchovního vědomí. Jinak budeme jen pokračovat v tomto koloběhu předstíraného štěstí, a nikdy nepoznáme, že si nejen zasloužíme něco mnohem lepšího než toto, ale že věčně jsme mnohem více než tato hmota, tato iluze.

Jsme duše, potřebujeme duchovní řešení našeho materialistického problému. Hare Krišna mahá-mantra tímto řešením je.

Žádný jiný prostředek duchovní realizace není v tomto věku hádek a pokrytectví tak účinný, jako zpívání mahá-mantry:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare


Zpívejte Hare Krišna a buďte šťastni!


(c) Převzato z www.sitproperly.com, překlad z angličtiny: bh. Ondra Hládek