Příběh v pozadí výroku "seď pořádně!"

Každé ráno je ve všech chrámech Hare Krišna všude na světě vyhrazen čas pro džapu.

Je to asi tak hodina vyhrazená pouze zpívání. Během této doby se pouští nahrávka z kazety nebo CD, na které Šríla Prabhuáda zpívá džapu. Je to úžasně prospěšné. Jedná se o 70ti minutovou nahrávku ničeho jiného, než jemného opakování "Hare Krišna Hare Krišna Krišna Krišna Hare Hare, Hare Ráma Hare Ráma Ráma Ráma Hare Hare." Ale když posloucháte pozorně, tak se v jednom okamžiku zpívání skoro úplně ztiší a slyšíte Šrílu Prabhupádu, jak rychle pokárá oddaného tím, že mu řekne "Seď pořádně!"

Toto slyšel každý oddaný a většina z nich si lámala hlavu, jak k tomu došlo a kdo byl tím šťastným oddaným? Jak to jen seděl, že si ho Šríla Prabhupáda vybral?

Bylo to takhle: Šríla Prabhupáda učil oddané, jak zpívat džapu. Když zpíváte, je nejlepší sedět se zkříženýma nohama (na indický způsob). Jeden oddaný si v této oblasti zřejmě trochu ulevoval.

Tím oddaným byl Manasatita dása z Itálie. V únoru 2004 ho naneštěstí srazil automobil a on opustil tělo*. Řidič od nehody ujel. Podle těch, kdo Manasatitu znali, byl stále veselý a přátelský. Měl ohromný smysl pro humor a na tváři měl vždy úsměv.

Když našli jeho tělo, svíral ve své ruce džapa korálky. Lze předpokládat, že opustil tělo při zpívání Hare Krišna. Ačkoli je jeho odchod jistě tragédií, je úžasné vědět, že odešel během zpívání. Odcházet při zpívání je něco takového, jako když kovboj umírá ve svých botách, nebo voják tváří v tvář svému nepříteli.

Tento oddaný byl také známý tím, že jednou neúmyslně oholil Šrílovi Prabhupádovi jeho šikhu (pramínek vlasů vzadu na hlavě, který nosí většina oddaných mužů). Asi tam tenkrát také neseděl pořádně!

Všechna sláva Manasatitovi Prabhu!

* "opustil své tělo" je fráze, kterou oddaní používají, aby vyjádřili, že "zemřel". V souladu s naší filozofií je přesnější říci, že někdo opustil tělo. V čase smrti opouští duše (pravé já) tělo. Když zemřeme, zanecháme svá těla zde. Ve skutečnosti tedy neumíráme, umírá pouze naše tělo.

Nahrávku džapy Šríly Prabhupády na CD si můžete objednat v našem e-shopu: www.jamuna.cz

(c) překlad z angličtiny: bh. Ondra Hládek, 12.9. 2006